De Belgische wet vereist dat bedrijven met 50 of meer werknemers een vertrouwenspersoon aanduiden. Deze persoon moet binnen twee jaar na aanwijzing een verplichte opleiding volgen. Băo academy en haar partner Cohezio ondersteunen je van de selectie tot en met de opleiding van de vertrouwenspersoon.

De rol van de vertrouwenspersoon

Binnen bedrijven vervult de vertrouwenspersoon een essentiële rol als informele bemiddelaar. Deze persoon is actief op vlak van psychosociale risico’s op het werk, interpersoonlijke conflicten, gevallen van pesten en discriminatie, arbeidsomstandigheden en andere professionele problemen.

Werknemers die met moeilijkheden op het werk worden geconfronteerd, kunnen de vertrouwenspersoon vragen om tussen te om op een snelle, neutrale en vertrouwelijke manier advies te krijgen. Zo draagt ​​de vertrouwenspersoon bij aan het welzijn op het werk en het voorkomen van conflicten binnen het bedrijf.

 

Vertrouwenspersoon: wettelijke verplichtingen voor aanwijzing en opleiding

Sinds eind 2023 is het aanwijzen van een vertrouwenspersoon verplicht voor bedrijven met 50 of meer werknemers. Voor bedrijven met minder dan 50 werknemers is de aanwijzing van een vertrouwenspersoon optioneel, tenzij alle leden van de vakbondsdelegatie of alle werknemers daarom vragen. In dat geval wordt de aanwijzing van een vertrouwenspersoon wel verplicht.

De werknemers die worden gekozen als vertrouwenspersoon moeten binnen de twee jaar na hun aanduiding een basisopleiding volgen (Art. I.3-58 van de Codex over het Welzijn op het Werk). Die opleiding is belangrijk om de nodige vaardigheden te verwerven qua knowhow en kennis om hun opdracht tot een goed einde te brengen. Tijdens de basisopleiding ontdekken de deelnemers het juridisch kader en de verschillende psychosociale risico’s die zich kunnen voordoen in de professionele context. Ze leren interviewtechnieken aan en ontdekken hoe ze het beste kunnen omgaan met problematische situaties (conflicten, aanvallen, enz.).

De Codex over het Welzijn op het Werk voorziet ook een jaarlijkse supervisie van vertrouwenspersonen. Dit moment maakt het mogelijk om onder begeleiding van een deskundige praktijkcasussen te bespreken en bepaalde thema’s verder uit te diepen. De supervisiedag geeft vertrouwenspersonen ook de mogelijkheid om hun netwerk onder professionals uit te bouwen en kennis uit te wisselen met andere vertrouwenspersonen.

 

Van de selectie naar de opleiding van vertrouwenspersonen

Samen met onze partner Cohezio begeleiden we jou bij alle stappen:

  • De preventieadviseurs van Cohezio kunnen jouw bedrijf ondersteunen bij de selectie van één of meerdere vertrouwenspersonen. Zij zijn beschikbaar om al jouw vragen over dit onderwerp te beantwoorden.
  • Băo academy organiseert de basisopleiding voor vertrouwenspersonen en supervisie, in overeenstemming met verplichte wettelijke bepalingen.

 

De opleidings- en coachingprogramma’s van băo academy voldoen aan de Qfor-kwaliteitscriteria. Qfor is een certificaat dat de kwaliteit van onze opleidingen bewijst op betrouwbare en objectieve manier.

 

De opleiding voor vertrouwenspersonen van băo academy

Basisopleiding voor vertrouwenspersonen

De basisopleiding voor vertrouwenspersonen duurt 5 dagen en wisselt af tussen theorie en praktijk, reflectieoefeningen, werkgroepen en rollenspellen. De opleiding is interactief en impliceert actieve deelname van iedereen. Deze opleiding wordt gegeven door een preventieadviseur psychosociale aspecten van onze partner Cohezio, en voldoet aan de wettelijke bepalingen van de Codex over het Welzijn op het Werk.

De Nederlandstalige inter-company opleiding wordt over heel Vlaanderen & Brussel gegeven: raadpleeg de agenda voor de eerstvolgende basisopleidingen voor vertrouwenspersonen in Vlaanderen en Brussel .

Deze opleiding wordt ook in Wallonië en Brussel in het Frans georganiseerd.

 

Supervisie van de vertrouwenspersoon

Ook na de basisopleiding is het belangrijk dat vertrouwenspersonen blijvend begeleid worden. De supervisiedag wordt georganiseerd na de basisopleiding voor vertrouwenspersonen. Dit is een gelegenheid om even stil te staan bij de praktijk en na te denken over de situaties die zich hebben voorgedaan. De supervisie wordt uitgevoerd door een preventieadviseur in psychosociale aspecten van onze partner Cohezio.

Raadpleeg de agenda voor de eerstvolgende Nederlandstalige supervisiedagen voor vertrouwenspersonen in Vlaanderen en Brussel.

Deze opleiding wordt ook in Wallonië en Brussel in het Frans georganiseerd.

 

Netwerkdag voor vertrouwenspersonen

Tijdens deze dag gaat een externe spreker dieper in op een actueel en relevant onderwerp voor vertrouwenspersonen. Zo ging het de voorbije edities onder meer over discriminatie op de werkvloer (met Unia), ziekteverzuim en zelfs burn-out. In de namiddag bespreken de deelnemers in kleine groepen concrete cases, onder begeleiding van een deskundige. Voor de deelnemers is deze dag een kans om ervaringen uit te wisselen en een netwerk te ontwikkelen met vertrouwenspersonen van andere bedrijven. Deze jaarlijkse netwerkdag vindt doorgaans plaats in november en wordt georganiseerd in Vlaanderen (in het Nederlands) en in Wallonië (in het Frans).

Wil je op de hoogte blijven van de eerstvolgende datum?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg băo academy op Linkedin.