Praktisch

Waarom?

De opleiding is gebaseerd op de principes van de HACCP-norm (Hazard Analysis Critical Control Point of systeem voor het analyseren van de gevaren en de kritische punten voor het beheersen ervan).

Doelstellingen

  • De basismaatregelen van hygiëne kunnen toepassen wanneer er met levensmiddelen wordt gewerkt, zichzelf en de levensmiddelen  beschermen. Deze opleiding beantwoordt aan de wettelijke verplichtingen van een werkgever ten opzichte van zijn werknemers die in contact komen met levensmiddelen.
  • Conformiteit met art. VII.1-31 van de codex over het welzijn op het werk en het koninklijk besluit van 13/07/2014 betreffende levensmiddelenhygiëne.

Voor wie?

Personen die regelmatig in contact komen met levensmiddelen (die bijvoorbeeld in een keuken werken).

Programma

Tijdens de opleiding komen de volgende punten aan bod :

  • Wat is een micro-organisme, waar vinden we dit terug en hoe en onder welke omstandigheden ontwikkelt het zich, wat kunnen de gevolgen zijn ?
  • Uitvoerig onderzoek van de verschillende handelingen die in een keuken uitgevoerd worden (het ontvangen van de grondstoffen, bewaring, bereiding, verdeling van de maaltijden, verzameling en beheer van afval, reiniging van het materiaal, onderhoud van de lokalen) en onderzoek van de mogelijke kritische punten met een verklaring erbij van de preventiemaatregelen op het niveau van het keukenpersoneel. Wat zijn, in elk stadium, de fouten die niet mogen gemaakt worden en waarom ?
  • Wat zijn de regels die moeten nageleefd worden om besmettingen te vermijden ?
  • Antwoorden op praktische vragen.

Over de lesgever

De preventieadviseur-veiligheid van Cohezio.

Methodologie

De opleiding vertrekt vanuit de concrete ervaring van de deelnemers en bouwt hier op voort vanuit een interactief werkmodel, wat een actieve participatie van de deelnemers met zich meebrengt. Tijdens de opleiding wisselen theorie, praktijk, denkoefeningen, werkgroepen en rollenspelen elkaar af.

Interesse in deze opleiding?

Intra-company

Op maat

We kunnen onze opleiding specifiek aanpassen aan jouw organisatie, na een zorgvuldige evaluatie van jouw behoeften.

Deze opleidingen kunnen je ook interesseren