Praktisch

Waarom?

In een omgeving waar veiligheid een prioriteit is, is de rol van de teamleider essentieel. Het volstaat niet om instructies toe te passen of mensen eraan te herinneren: een veiligheidsleider moet zijn teams motiveren, beïnvloeden en mobiliseren zodat preventief handelen een collectieve reflex wordt in plaats van een opgelegde beperking.

Een efficiënte teamleider is zowel een leider als een communicator. Zijn of haar voorbeeld en houding hebben een directe invloed op de perceptie van veiligheidsregels en de betrokkenheid van werknemers. Ze spelen een sleutelrol in het creëren van een duurzame veiligheidscultuur, waarin goede gewoonten worden begrepen, geaccepteerd en proactief toegepast.

Leadership op het vlak van veiligheid is gebaseerd op drie belangrijke pijlers:

  • Het goede voorbeeld geven: wees zelf het toonbeeld van het gedrag dat je van anderen verwacht
  • De positieve invloed: Moedig naleving van de richtlijnen aan zonder daarom een beroep te moeten doen op je gezag.
  • Efficiënte communicatie: breng je boodschap helder over, neem weerstand weg en creëer duurzame betrokkenheid bij je teams

Maar hoe spoor je je medewerkers aan om veilige praktijken ook daadwerkelijk toe te passen? Hoe overwin je weerstand en vastgeroest gedrag die de toepassing van de regels bemoeilijken?

Deze opleiding biedt managers een pragmatische en interactieve aanpak om hun positie als leider te versterken, hun communicatie te verfijnen en een efficiënte collectieve waakzaamheid ingang te doen vinden. Door het ontwikkelen van deze competenties zijn ze in staat om op een duurzame manier risicogedrag te verminderen en veiligheid te verankeren in de dagdagelijkse praktijk van hun team.

Doelstellingen

Na deze opleiding zullen de deelnemers in staat zijn:

  • Hun rol als leider in veiligheid werkelijk te belichamen door de principes van het goede voorbeeld en verantwoordelijkheid te integreren.
  • De naleving van veilige praktijken aan te moedigen door het team positief te beïnvloeden en door een gedeelde waakzaamheid tot stand te brengen.
  • Weerstand tegen veiligheidsvoorschriften (houdt ook in: gedragsmatige en sociale belemmeringen) herkennen en wegnemen.
  • Een proactieve preventiecultuur in te voeren, waarin veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is in plaats van een opgelegde verplichting.
  • Duurzame veilige reflexen te ontwikkelen aan de hand van concrete tools en situatieanalyses toegespitst op de realiteit op het terrein.
  • Hun communicatie- en managementstijl op te vijzelen om doeltreffend hun teams te betrekken, weerstand het hoofd te bieden en een positieve dynamiek rond veiligheid te bewerkstelligen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor:

  • Teamleiders en lijnmanagers die medewerkers op het terrein begeleiden.
  • Zoneverantwoordelijken en supervisors betrokken bij het veiligheidsbeleid.
  • Elke persoon met een leidende functie die zijn of haar leiderschap rond veiligheid en communicatie wenst te versterken

Programma

Dag 1 : Leiderschap en Veiligheid – Medewerkers inspireren en mobiliseren

  • Leiderschap op het vlak van veiligheid begrijpen en uitdragen
  • Positief medewerkers beïnvloeden en responsabiliseren
  • Praktijkoefeningen en rollenspellen

Dag 2 : Communicatie en Veiligheid – De juiste boodschap overbrengen

  • Doeltreffend communiceren rond veiligheid
  • Weerstand aanpakken en tot verandering aansporen
  • Praktijkoefeningen en rollenspellen

 

Over de lesgever

De opleiding wordt gegeven door gekwalificeerde en gecertificeerde coach-trainers, experts in begeleiding en de ontwikkeling van vaardigheden. Hun aanpak combineert opleiding en coaching, wat zorgt voor een vlotte integratie van de leerstof en een goede afstemming op de specifieke behoeften van de deelnemers.

De pedagogische inhoud wordt gesuperviseerd door specialisten op het vlak van veiligheid, hetgeen een relevantie en conformiteit met de beste praktijken uit de sector verzekert.

Methodologie

Deze opleiding is gefundeerd in een participatieve en praktijkgerichte dynamiek, waarbij de trainer optreedt als facilitator die de uitwisselingen begeleidt en het gezamenlijke nadenken stimuleert. Doel is de teamleiders ertoe aan te zetten hun eigen praktijken te analyseren, verbeterpunten te ontdekken en oplossingen te vinden op maat van hun dagelijkse praktijk, in plaats van dat er een rigide model wordt opgelegd.

De leerstof wordt op een praktische en interactieve manier gegeven. De opleiding wisselt af tussen methodologische inbreng, rollenspellen en ervaringsuitwisselingen, waardoor de deelnemers ook de kans krijgen om de concepten in real-time te testen en te integreren.

Deze methodologie garandeert een praktische, boeiende leerervaring die direct toepasbaar is in de praktijk, en voorziet teamleiders van concrete tools om hun rol als leider op het gebied van veiligheid volledig uit te oefenen.

Interesse in deze opleiding?

Intra-company

Op maat

We kunnen onze opleiding specifiek aanpassen aan jouw organisatie, na een zorgvuldige evaluatie van jouw behoeften.

Deze opleidingen kunnen je ook interesseren